ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΑ
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε στους γιατρούς ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ούτε μπορεί ούτε θέλει να το πάρει πίσω και συζητά μόνο κάποιες βελτιώσεις.
Σύμφωνα με στελέχη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών πρότεινε μια μόνο βελτίωση και αυτή δεν… τους αφορά Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως συζητά την ελάφρυνση της 5ετίας των νέων συναδέλφων. Οπως είπε θα μπορούσε να δει την κλιμάκωση των εισφορών των νέων γιατρών στο ασφαλιστικό ταμείο τους για την πρώτη πενταετία. Ωστόσο, του αντέτειναν ότι αυτό το μέτρο δεν αφορά τους νέους γιατρούς για έναν πολύ απλό λόγο: Όταν αποφοιτούν από την ιατρική σχολή πηγαίνουν να κάνουν το αγροτικό τους και να πάρουν ειδικότητα. Ετσι, όταν ένας νέος γιατρός ανοίξει ιατρείο, θα έχει παρέλθει η πενταετία, οπότε δεν τον πιάνει η «βελτίωση» που πρότεινε η κυβέρνηση.
Ο ΙΣΑ εξήγησε στον υπ. Εργασίας πως για να υπάρχει βιώσιμη ασφαλιστική εισφορά και ένας ασφαλιστικός φορέας που θα αποτελέσει εχέγγυο για το μέλλον των ασφαλισμένων, θα πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες και από τις δύο πλευρές και να «καταλήξουμε όλοι μαζί στο βέλτιστο αποτέλεσμα». Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αποσύρει το νομοσχέδιο. Έτσι, ο ΙΣΑ συνεδριάζει εκτάκτως αυτή την ώρα για να αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου, μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη επιστημονικού προσωπικού και τους κλαδικούς φορείς του χώρου (φυσιοθεραπευτές κλπ).
ΙΣΑ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα
Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ τονίζει ότι ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου-έκτρωμα, για το ασφαλιστικό από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο
Οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ κατέστησαν σαφές στον υπουργό Εργασίας ότι ο ιατρικός κόσμος δεν θα ανεχτεί να οδηγηθεί στην επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση, με ένα πρόχειρο και επικίνδυνο νομοθέτημα που πλήττει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και το επιστημονικό δυναμικό της.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην πενταετή ελάφρυνση των νέων επιστημόνων κατά την έναρξη της εργασίας τους, ωστόσο όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του ΙΣΑ, αυτό δεν αφορά τον ιατρικό κόσμο , για τον οποίο μετά το αγροτικό και την ειδικότητα θα έχει παρέλθει η ευνοϊκή πενταετία.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του ΔΣ του ΙΣΑ έθεσαν τις κόκκινες γραμμές του ιατρικού κόσμου.
Ειδικότερα:
- Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη του διαλόγου σε μηδενική βάση για τη δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού.
- Μελέτη από τα οικονομικοτεχνικό κλιμάκιο του ΙΣΑ , για την αποσαφήνιση κρίσιμων θεμάτων
- Διασφάλιση της επαγγελματικής βιωσιμότητας των ελεύθερων επαγγελματιών που αποτελούν μια σημαντική, για την ανάπτυξη της χώρας παραγωγική δύναμη
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας τόνισε τα εξής:
«Ο ΙΣΑ ξεκαθάρισε στον υπουργό Εργασίας ότι εάν δεν αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο -έκτρωμα ο ιατρικός κόσμος θα συστρατευτεί με τις υπόλοιπες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας ,-επιστήμονες, αγρότες ,τοπική αυτοδιοίκηση-, σ ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην λαίλαπα των μέτρων που απειλούν όχι μόνο την επαγγελματική επιβίωση των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας μας»
Οι γιατροί είχαν κάνει κατάληψη στο γραφείο του γγ του υπουργείου Εργασίας
Το κύμα των κινητοποιήσεων που ξέσπασε εξαιτίας του ασφαλιστικού συνεχίζεται και σήμερα με γιατρούς διαφόρων ιατρικών συλλόγων και ενώσεων να κάνουν κατάληψη στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας.
Στο γραφείο του Νικόλαου Φράγκου στον 2ο όροφο βρέθηκαν εκπρόσωποι διαφόρων ιατρικών συλλόγων και ενώσεων ζητώντας να εισακουστούν οι θέσεις τους για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Οι γιατροί παρέμειναν στο γραφείο του κ.Φράγκου μέχρι να συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας.
Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Τσίπρα-Κατρούγκαλου με τους επιστημονικούς φορείς
Νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν άκαρπη η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους επιστημονικούς φορείς στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στο τετ α τετ ακούστηκαν οι δύο πλευρές ωστόσο αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Μετά από 1,5 ώρα το Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, δεν φαίνεται να είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
«Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ΤΕΕ, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.