«ΑΚΑΛΥΠΤΟ» ΤΟ 60% ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥΣ, «ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ» ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ…

«Λειψή» αποδεικνύεται στην πράξη η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η ομοσπονδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων, καθώς από τους 130.000 περίπου υπαλλήλους, το 60% και άνω, μένει εκτός των ευεργετικών διατάξεων, ή τουλάχιστον, όσων είχαν απομείνει μετά τις μνημονιακές παρεμβάσεις. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, το δυσάρεστο φαινόμενο που έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, οφείλεται σε τρεις παράγοντες: Πρώτον, σε αρκετές τουριστικές περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχουν σωματεία εργαζομένων που να υπάγονται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, είτε οι εργαζόμενοι είναι διασπασμένοι ανάλογα με το κόμμα που ανήκουν, σχηματίζοντας δικά τους σωματεία. Η ισχύς της υπογραφείσας σύμβασης όμως, καλύπτει μόνο τα μέλη της Ομοσπονδίας. Δεύτερον, πολλοί ξενοδόχοι δεν ανήκουν σε κάποια ένωση ξενοδόχων ή έχουν αποχωρήσει από αυτήν, είτε σε τοπικό, είτε σε πανελλαδικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μην δεσμεύονται από αποφάσεις του εργοδοτικού τους φορέα. Υπενθυμίζουμε ότι η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας ισχύει και εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις όπου τα συμβαλλόμενα μέρη ανήκουν στην Ομοσπονδία Εργαζομένων και στην Ένωση Ξενοδόχων. Σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο δεν υπάγεται σε κάποιον από τους παραπάνω φορείς, παύει να ισχύει η δεσμευτικότητα της σύμβασης…

xenodoxoypallhloi_2

Αποτελεί πλέον, σύνηθες φαινόμενο, ενώσεις εργοδοτών να αυτοδιαλύονται για να αποφύγουν τις δυσάρεστες για αυτούς…μισθολογικές απαιτήσεις που εγείρουν οι εργαζόμενοι μέσω των κλαδικών συμβάσεων τους. Τελευταίο παράδειγμα η ξενοδοχειακή μονάδα «Πόρτο Καρράς». Ο ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Στέγγος, «αποσύρθηκε» από την οικεία ένωση εργοδοτών με σκοπό να υπογράψει νέα σύμβαση με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου και των λοιπών υποδομών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εργοδοτική πλευρά ζητά μειώσεις μισθών έως και 35%. Την ίδια ώρα, πολλά ξενοδοχεία υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις με… «Ενώσεις Προσώπων» που δεσμεύουν ουσιαστικά όλο το προσωπικό της επιχείρησης. Ο τρίτος και σημαντικότερος αφορά την με νόμο αναστολή της δυνατότητας του εκάστοτε υπουργού (βλέπε Μεσοπρόθεσμο) να κηρύσσει με απόφαση του υποχρεωτική την κάθε σύμβαση σε όλο τον κλάδο, ώστε να δεσμεύει κάθε επιχείρηση, είτε ανήκει στην εργοδοτική ένωση, είτε όχι. Υπενθυμίζουμε ότι η κλαδική σύμβαση που υπέγραψαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με τους ξενοδόχους προβλέπει πάγωμα αποδοχών για το 2016 και αύξηση 1% από 01/04/2017. Η συμφωνία είναι διετούς ισχύος και αφορά 60.000 εργαζόμενους. Την κλαδική σύμβαση εργασίας δεν ακολουθούν οι εργαζόμενοι σε Ρόδο και Κρήτη όπου υπογράφουν τοπικές συμβάσεις, αλλά και στις Κυκλάδες αφού οι ξενοδόχοι έχουν αποχωρήσει από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Ίδιο σκηνικό σε Καρπενήσι και Ναύπλιο όπου παρατηρείται έλλειψη…σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων και ενώσεων ξενοδόχων, ώστε οι εργαζόμενοι να καλύπτονται από κάποια σύμβαση.

ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ «ΖΟΥΓΚΛΑ». ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ «ΨΑΧΝΟΥΝ» ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΟΥΝ…

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν το νου τους, γιατί όταν λήξει η μετενέργεια της κλαδικής σύμβασης, οι αποδοχές τους, σε περίπτωση που δεν υπογραφεί καινούργια σύμβαση, θα πέσουν στα επίπεδα του κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργάτη. Όσον αφορά τα επιδόματα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα καταβάλλονται από τους εργοδότες. Οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να ακολουθήσουν δικούς τους δρόμους, όπως την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με μια ένωση προσώπων που θα δεσμεύει όμως όλο το προσωπικό, είτε να προωθήσουν ατομικές συμβάσεις με πολύ χαμηλά ημερομίσθια. Δείτε π.χ τι συμβαίνει στις Κυκλάδες. Πολλοί ξενοδόχοι αναζητούν εργαζόμενους που δεν ανήκουν σε σωματείο για να τους επιβάλλουν αυθαίρετα ότι θέλουν. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία αμείβονται με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη, τους απασχολούν για ελάχιστο χρονικό διάστημα προκειμένου να μην θεμελιώσουν δικαίωμα επαναπρόσληψης και αποζημίωσης έπειτα από απόλυση. Τους απομακρύνουν κατά κύματα. Δεν υπάρχει οργανωμένο σωματείο στις Κυκλάδες, και για εμάς επομένως, ως ομοσπονδία, είναι πολύ δύσκολο να τους εντάξουμε στις δυνάμεις μας από την στιγμή που δεν υφίστανται σταθεροί εργαζόμενοι με σταθερή απασχόληση» υποστηρίζει μιλώντας στο bangladeshnews.gr o Παναγιώτης Προύντζος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

«Να γνωρίζετε επίσης, ότι οι επαναπρόσληψεις εργαζομένων, και αυτό ισχύει για το 90% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές, δεν «συνοδεύονται» και από την πληρωμή υπερωριών, νυχτερινών, ρεπό, εορτολογίου. Ο υπάλληλος δουλεύει για 700 και 900 ευρώ, όταν θα μπορούσε να παίρνει μέχρι και 1.500 ευρώ, λεφτά που δεν «ασφαλίζονται» όμως ούτε από το ΙΚΑ, ούτε από το Ταμείο Πρόνοιας για τα εφάπαξ. Χάνουν τα ταμεία, χάνει ο εργαζόμενος, μόνο ο εργοδότης κερδίζει. Τα χρήματα αυτά καταλήγουν στην τσέπη του. Ο εργαζόμενος λόγω της κατάστασης είναι υποχρεωμένος να δεχθεί αν θέλει να εργαστεί, ακόμη και αν οι όροι τίθενται εκβιαστικά κάτω από το τραπέζι».

assets_LARGE_t_420_54291478
Παναγιώτης Προύντζος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων: Οι επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού περιμένουν πως και πως την λήξη της μετενέργειας προκειμένου να εξαναγκαστούν οι εργαζόμενοι να υπογράψουν νέες συμβάσεις με πολύ χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που λαμβάνουν σήμερα, είτε απλά να γυρίσουμε στον κατώτατο μισθό ανειδίκευτου εργάτη…
ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ «ΞΕΦΥΓΕΙ». Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ…

«Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Δυστυχώς δεν μας το επιτρέπουν τα οικονομικά μας να πραγματοποιήσουμε εξορμήσεις σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων για να οργανώσουμε τους εργαζόμενους. Οι συνδρομές που λαμβάνουμε δεν επαρκούν. Γίνεται μια προσπάθεια, έχουμε ζητήσει και την βοήθεια της ΓΣΕΕ, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα σωματείο εργαζομένων σε τουριστικά επαγγέλματα. Κάθε τέλος σεζόν πάντως, γίνεται χαμός στην Επιθεώρηση Εργασίας της Σύρου. Πολλοί υπάλληλοι διεκδικούν επιδόματα αδείας, απλήρωτες υπερωρίες και νυχτερινά. Να γνωρίζετε ότι, ξεκινώντας την σεζόν, ο υπάλληλος του ξενοδοχείου είναι αναγκασμένος στις περισσότερες των περιπτώσεων να συναινέσει σε ότι του ζητά ο εργοδότης, αν θέλει να έχει ένα μεροκάματο» σύμφωνα με τον προέδρο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων Βουτσίνα Μάρκο.

assets_LARGE_t_420_53537726
ΑΠΡΟΘΥΜΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

«Είχαμε πάντα τοπική σύμβαση την οποία και υπέγραφε η Ένωση Ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου. Η ένωση όμως φέτος αυτοδιαλύθηκε με συνέπεια να μην υπάρχουν απέναντι μας συνομιλητές που θα υπογράψουν την σύμβαση. Από την πλευρά μας, για να μην αφήσουμε ξεκρέμαστους τους συναδέλφους μας, αποστείλαμε ήδη 120 προσκλήσεις μέσω δικαστικού επιμελητή σε ξενοδόχους με στόχο να υπογραφεί η επιχειρησιακή σύμβαση. Οι ξενοδόχοι κωλυσιεργούν, επικαλούμενοι την αποχή των δικηγόρων προκειμένου να μην προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου. Δεν έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις. Σε όσους αρνηθούν να απαντήσουν στην πρόταση μας ή δεν προσέλθουν, θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στον ΟΜΕΔ. Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων δεν έχει ανοίξει ακόμη. Στον νομό μας επεμβαίνουμε πάντα όταν παρατηρούμε ακραία φαινόμενα. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερα από όλα είναι η επί τούτου καθυστέρηση των εργοδοτών να υπογράψουν την νέα επιχειρησιακή σύμβαση. Μετά τις 20 Απριλίου που ανοίγουν τα ξενοδοχεία θα είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή της στην πράξη, και μετά εμείς, ως σωματείο, θα είμαστε αναγκασμένοι να κυνηγάμε έναν έναν τους ξενοδόχους για να δούμε αν είναι νόμιμοι ή όχι» δηλώνει ο Γιώργος Αρετίνης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης.

resepsion.large

ΠΕΡΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ…

 1)Στον τίτλο του ρεπορτάζ αναφερθήκαμε για εργατικά κέντρα που κοιμούνται τον… «ύπνο του δικαίου». Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι οι… «φρουροί» των εργαζομένων δεν έχουν την παραμικρή ιδεά περί προσώπων και καταστάσεων οι οποίες επηρεάζουν δραστικά τα δικαιώματα των ανθρώπων που υποτίθεται…ότι προασπίζουν. Έτσι, ο νέος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, στα νησιά δικαιοδοσίας του οποίου δραστηριοποιούνται…εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως ξενοδοχεία, με χιλιάδες εργαζόμενους αγνοούσε ακόμη και την ύπαρξη του Παναγιώτη Προύντζου, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων που υπέγραψε κλαδική σύμβαση(μία από τις ελάχιστες τα χρόνια των μνημονίων) με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Αναρωτιόμαστε αν η άγνοια…τέτοιου βάθους βοηθά στην επίτευξη των σκοπών των εργαζομένων.
2) Ο νέος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής ο οποίος δεν γνωρίζει, ούτε συνεργάζεται ουσιαστικά με το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζόμενων στο «Πόρτο Καρράς», μία εκ των μεγαλυτέρων ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας. Στις ερωτήσεις μας σχετικά με τον αριθμό των απλήρωτων εργαζομένων, τον χρόνο καθυστέρησης, τις συνθήκες εργασίας, το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας της επιχείρησης, παραδέχθηκε ότι…δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα. Παίξαμε το «σπασμένο τηλέφωνο» μεταξύ Εργατικού Κέντρου, επιχειρησιακού σωματείου και…δημοσιογράφου. για να αποσπάσουμε μερικά «ψήγματα» πληροφοριών αμφίβολης αξίας. Ο πρόεδρος του ΕΚ επικαλέστηκε «μυστικοπάθεια» και «μονομερείς κινήσεις εκ μέρους του σωματείου εργαζομένων, που θυμούνται το εργατικό κέντρο όπου και όταν τους βολεύει». Αν και η δικαιολογία του δεν ήταν εντελώς αβάσιμη, αποδεικνύεται πόσο διασπασμένο και ανενημέρωτο εκ των εσω είναι το εργατικό κίνημα ακόμη και όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την ίδια την ύπαρξη του…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *