«ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»: ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ, ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ…ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΓΡΙΠΗ
«Αν σου πω για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε θα χρειαστείς 3 σημειωματάρια και πάλι δεν θα φτάσουν. Το μεγαλύτερο από όλα όμως είναι η έλλειψη προσωπικού: Κενές θέσεις γιατρών: 25, μας λείπουν 34 νοσηλευτές και 56 άτομα διοικητικό προσωπικό. Πως να δουλέψουμε έτσι; Να σου πω ότι…». Αντιλήφθηκα ότι ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Άγιο Δημήτριο» και νοσηλευτής στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα μπορούσε να μου μιλά ασταμάτητα για τα θέματα που τον απασχολούν. Δεν τον αδικώ. Οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία έχουν «παραλύσει» το σύνολο των λειτουργιών τους, την ώρα που «στρατιές» ασθενών επιστρέφουν πανικόβλητοι στην «αγκαλιά» των κρατικών δομών υγείας. Η ιδιωτική…παραείναι ακριβή για τα πορτοφόλια τους. Η ενότητα πάντως των εργαζομένων δεν πρέπει να θεωρείται σε καμία περίπτωση δεδομένη, καθώς οι καταγγελίες για χαριστικές αποσπάσεις, ρουσφέτια και «φωτογραφικές» διατάξεις δίνουν και παίρνουν. Αρκετοί φαίνεται πως δεν επιθυμούν να «ιδρώσουν» στην δουλειά και μέσω «υψηλών γνωριμιών» καταλήγουν σε κλιματιζόμενα γραφεία των ΔΥΠΕ ή οπουδήποτε αλλού ο φόρτος εργασίας τους φαίνεται διαχειρίσιμος…Τι αφήνουν πίσω τους; Λιγότερο προσωπικό, περισσότερους ασθενείς και ένα κλίμα που ολοένα και δυναμιτίζεται περισσότερο. Χρόνος έκρηξης; Άγνωστος…
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει δυστυχώς τις ρουσφετολογικές πρακτικές των προηγούμενων, και μιλάω για χαριστικές μετακινήσεις υπαλλήλων. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που το νοσοκομείο νοσεί, ορισμένοι εργαζόμενοι να σηκώνονται και να φεύγουν επειδή κάπου αλλού θα είναι πιο…άνετα. Έστω και ένας να φύγει στη παρούσα φάση θα καταστραφεί το οικοδόμημα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε έστω και έναν εργαζόμενο» λέει στο bangladeshnews.gr o πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Άγιο Δημήτριο» Δημήτρης Μαυρόπουλος.
«Η ΜΕΘ έχει 8 κρεβάτια. Ανοιχτά όμως είναι μόνο τα 6 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Το εξοργιστικό στην υπόθεση είναι ότι οι κλίνες αυτές, αν και πλήρως επανδρωμένες όσον αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό τους, δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν υπάρχουν τα άτομα. Αν μας τύχουν πολύ σοβαρές περιπτώσεις θα τα ανοίξουμε, αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε 100% την ασφάλεια των ασθενών. Τα διεθνή πρότυπα ορίζουν 4,2 νοσηλευτές ανά ασθενή. Εμείς είμαστε αρκετά κάτω ήδη. Το προσωπικό μας είναι λιγότερο. Μην νομίζετε πάντως ότι το πρόβλημα αυτό αφορά μόνο την ΜΕΘ. Στην Οφθαλμολογική Κλινική η κατάσταση είναι πολύ πολύ χειρότερη. Εκεί χειρουργούν μόνο δύο γιατροί. Περιμένουν και ένα τρίτο. Όποιος κλείσει ραντεβού σήμερα για χειρουργείο, θα μπει στην αίθουσα σε περίπου ένα χρόνο, δηλαδή, το 2017…».
«Πολλά στραβά συμβαίνουν στον «Άγιο Δημήτριο». Δεν μπορεί ένας τραυματιοφορέας να εκτελεί χρέη…κλιβανέα, ένας βοηθός υγιεινομικού προσωπικού να βοηθά στις διοικητικές υπηρεσίες και ολόκληρο νοσοκομείο που ασχολείται με πάμπολλα περιστατικά παθολογικά, εγκεφαλικά, Εντατικής Θεραπείας να διαθέτει μόλις 2 φυσιοθεραπευτές επειδή οι υπόλοιποι έχουν κάπου…αποσπαστεί και επιτελούν αλλότροια καθήκοντα» καταλήγει ο κ. Μαυρόπουλος.
«Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να μην μείνουν ακάλυπτοι οι ασθενείς. Αντιμετωπίζουμε όμως και προβλήματα. Το προσωπικό που συνταξιοδοτήθηκε δεν αντικαταστάθηκε. Παρά το γεγονός ότι νοσηλευτές και γιατροί δίνουν αγώνα καθημερινά, είναι δύσκολο να επιτελέσουν τα καθήκοντα τους λόγω έλλειψης προσωπικού» επιβεβαιώνει η κα. Βαηνά Φανή, Προϊσταμένη Χειρουργικού Τομέα.
ΕΙΝΑΙ ΡΙΣΚΟ Η ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΕΘ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ.
«Λόγω της επιδημίας της γρίπης τα κρεβάτια της ΜΕΘ είναι «στριμωγμένα». Φάνηκαν έτσι δυστυχώς περισσότερο οι ελλείψεις μας. Ναι, κλείσαμε κρεβάτια γιατί δεν έχουμε προσωπικό. Μας έταξαν προσλήψεις και μείναμε…με την προσδοκία. Ακόμη και τώρα υπάρχει ρίσκο με τις ζωές των ασθενών λόγω των κενών θέσεων. Αν πρέπει να ανοίξω και τα οκτώ κρεβάτια αναγκαστικά θα ρίξω τα επίπεδα ασφαλείας των αρρώστων. Με ανησυχεί όμως και η παλαιότητα των μηχανημάτων. Έχουμε εξοπλισμό που μετρά 25 και 30 χρόνια ζωής. Πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα. Δεν μπορεί η τεχνολογία να τρέχει με τέτοιους ρυθμούς και εμείς να μένουμε πίσω. Χρειαζόμαστε καινούργιους αναπνευστήρες και monitors. Για άλλα πιο εξελιγμένα όσο και απαραίτητα μηχανήματα δεν έχουμε τα χρήματα» υποστηρίζει απογοητευμένη στο bangladeshnews.gr η κα. Βλαχογιάννη Γλυκερία, Διευθύντρια ΜΕΘ στον «Άγιο Δημήτριο».
«Αυτό όμως που πραγματικά με τρομοκρατεί είναι τα περιστατικά της γρίπης, στα οποία αναμένουμε έξαρση. Χτυπάει ανθρώπους με ελεύθερο ιστορικό, που δεν είχαν εμφανίσει στο παρελθόν κάποια σοβαρή ασθένεια που να προετοίμασε το έδαφος για την εμφάνιση της νόσου. Νοσηλεύουμε τρία περιστατικά, πολύ σοβαρά, νεότατους ανθρώπους από 40 έως 60 ετών. Η έκταση των κρουσμάτων με ανησυχεί βαθύτατα. Είμαι σίγουρη ότι πληροφορηθήκατε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το θάνατο μικρών παιδιών».
Υ.Γ: Όπως στο «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ», έτσι και στον «Άγιο Δημήτριο», υπάρχουν ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν μπορούν να απαλλαγούν δυστυχώς από τον φόβο τους ή την…αγάπη τους σε μια άνευ ουσίας προσκόλληση στη τυπολατρία. Έτσι, όταν ρωτήσαμε στα πλαίσια του ρεπορτάζ πάντα, μια προϊσταμένη για το πως αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση, η μοναδική της αντίδραση ήταν να ρωτήσει με την σειρά της…πως μπήκε μέσα εδώ ο δημοσιογράφος; πήρε άδεια από τον διοικητή;. Ελπίζουμε όταν διαβάσει το ρεπορτάζ να αντιληφθεί ότι οι προθέσεις μας ήταν αγαθές. Αν θυμόμαστε καλά, οι απανωτές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία διαχρονικά στρέφονται εναντίον των διοικητών και των κυβερνήσεων, και όχι εναντίον των δημοσιογράφων. Της υπενθυμίζουμε ότι είναι αυτοί που δημοσιοποιούν πάντα τα αιτήματα και τα προβλήματα τους…
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ