Επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα των ανεξάρτητων αρχών και τις τηλεοπτικές άδειες εξαπέλυσε και ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.
«Εχετε βάλει χέρι σ΄όλες τις ανεξάρτητες αρχές, έχετε τρομοκρατήσει (μέσω παρεμβάσεων πειθαρχικού τύπου) τα μέλη της αρχής που είναι υπεύθυνη για τις τηλεπικοινωνίες και όταν έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, αυτό θα κριθεί αντισυνταγματικό» είπε στην ομιλία του στη Βουλή και απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Ν.Παππά τον ρώτησε:
«Μήπως επιθυμείτε να δημιουργήσετε κανάλια ομήρους ακυρωμένων αδειών;»
Συγκεκριμένα κ. Θεοχάρης είπε: «Ερχόμαστε σήμερα στην ολομέλεια να συζητήσουμε για την ενσωμάτωση της οδηγίας Solvency II. Βέβαια και σε αυτό το νομοσχέδιο δεν ξεχάσατε τις κακές συνήθειες να εισάγετε άσχετες τροπολογίες. Και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση τροπολογία που είναι αλυσιτελής.
Έχετε βάλει χέρι σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές. Η νοοτροπία σας για την ανεξαρτησία της διοίκησης καθρεφτίζεται ξεκάθαρα σε αυτή την πρακτική.
«Από τον πρώτο μήνα της πρώτης φοράς αριστεράς ο κ. Σπίρτζης αποψίλωσε την ΕΕΤΤ από αρμοδιότητες και θέλησε να τρομοκρατήσει (μέσω παρεμβάσεων πειθαρχικού τύπου) τα μέλη της αρχής που είναι υπεύθυνη για τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και για τον πάροχο ψηφιακού δικτύου.
» Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος επιχείρησε μέσω αλλαγής ορίων ηλικίας να διώξει τα μη αρεστά στην κυβέρνηση μέλη του ΑΣΕΠ – με παρέμβαση της αντιπολίτευσης, με δική μας παρέμβαση άλλαξε το νόμο την τελευταία στιγμή, ώστε να μην καταλαμβάνει νυν υπηρετούντα μέλη η αλλαγή ορίων ηλικίας. Έκανε τον άσχετο ο υπουργός, όταν του επισημάναμε ότι η διάταξη θα οδηγούσε σε διωγμό υπηρετούντων μελών, δεν ήξερε ο συνταγματολόγος κύριος Κατρούγκαλος ότι θα έπρεπε να προβλεφθεί η εξαίρεση, του το επισημάναμε εμείς.
» Τις προάλλες ο κ. Παππάς αύξησε τα μέλη του ΕΣΡ. ‘Για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες αρμοδιότητες’ έλεγε η αιτιολογική έκθεση. Για να παζαρέψει τους διορισμούς με τα κόμματα της αντιπολίτευσης μας είπε ανερυθρίαστα ο ίδιος ο υπουργός. Αυξήθηκαν, είπε, τα κόμματα, άρα πρέπει να αυξηθούν και τα μέλη του ΕΣΡ.
» Προχθές μας φέρατε τροπολογία που όριζε ασυμβίβαστο συζύγων βουλευτών και ξαδέλφων εξ αγχιστείας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία φέρνετε ξανά σήμερα. Παγκόσμια πρωτοτυπία.
» Ασυμβίβαστη ιδιότητα η εξ αγχιστείας συγγένεια με βουλευτή. Λες και οι βουλευτές διορίζουν τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν έχετε όμως πρόβλημα όταν φέρνετε νόμο που διορίζονται οι ίδιοι οι βουλευτές και οι σύζυγοί τους.
» Περιορίζετε τη διάρκεια της θητείας Γενικού Διευθυντή και προϊσταμένων, προφανώς γιατί θέλετε να κάνετε αλλαγές άμεσα. Τι βιάζεστε; Θα πάμε σε εκλογές; Βλέπουμε συνέχεια διάφορες τροπολογίες και όλες έχουν όριο τον Φεβρουάριο-Μάρτιο.
» Εισάγετε τρεις φωτογραφικές προβλέψεις για να ξεφορτωθείτε το προεδρείο και μια σειρά διευθυντικών στελεχών. Αυτό αποτελεί ωμή κυβερνητική παρέμβαση για έλεγχο της διοικητικής ιεραρχίας. Ωμή Κυβερνητική παρέμβαση σε μια κατ’ όνομα πλέον Ανεξάρτητη Αρχή.
» Ήδη υπάρχει άρθρο στο πιο έγκριτο περιοδικό για τα θέματα ανταγωνισμού, το Global Competition Review, το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση και λέει ότι μίλησε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία παρακολουθεί στενά το θέμα. Προσέξτε οι καιροί είναι δύσκολοι.
» Επιπλέον φέρνετε άλλη μια ρύθμιση με έναν και μόνο σκοπό.Την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος των τηλεοπτικών αδειών και των υπερεξουσιών του Υπουργού.
» Φέρνετε νόμο που λέει ότι με άλλο νόμο θα οριστεί ο αριθμός των αδειών.Πράγμα που όταν έρθει στη Βουλή θα είναι αντισυνταγματικό, καθώς η αρμοδιότητα ελέγχου των ΜΜΕ δίνεται απευθείας από το Σύνταγμα στο ΕΣΡ (αρ. 15 παρ. 2) και ορίζεται ρητώς στη συνταγματική διάταξη ως αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ.
» Η αδειοδότηση αποτελεί μία από τις μορφές ελέγχου, είναι μέρος της έννοιας ‘έλεγχος’, δεν είναι κάτι ‘άλλο’. Και αυτό ορίζεται επίσης ευθέως στο Σύνταγμα. Άρα έχουμε παράκαμψη του ΕΣΡ.
Τι θα γίνει αν οι άδειες αυτές ακυρωθούν από το ΣτΕ; Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα επενδύσει χρήματα για μία άδεια που θα ακυρωθεί αύριο-μεθαύριο; Ή μήπως αυτό επιθυμείτε, να δημιουργήσετε κανάλια ομήρους ακυρωμένων αδειών;
» Η συναλλαγή και με αυτήν την τροπολογία παραμένει στο τραπέζι του υπουργού, αντί να αποφασίζει το αρμόδιο κατά το Σύνταγμα ΕΣΡ. Ο δε καθορισμός του τιμήματος παραμένει και αυτός στον Υπουργό.
» Είναι χειρότερη αυτή η διάταξη. Διότι δεν αναλαμβάνει ο Υπουργός την ευθύνη της απόφασής του, αλλά χρησιμοποιεί τους βουλευτές της πλειοψηφίας ώστε αυτός να υπογράφει πίσω από κλειστές πόρτες και εσείς να καθαγιάζετε τις υπογραφές του.
» Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της διακυβέρνησής σας η αναποτελεσματικότητα.
Αναποτελεσματικότητα που βλέπουμε σε όλα τα ζητήματα πρώτης γραμμής.»
Πηγή: in.gr
Σχετικά