ΑΓΡΟΤΕΣ: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

Μεσημέρι Πέμπτης: Ο χώρος έξω από την ΔΕΘ πλημμύρισε με αγρότες από όλη την Ελλάδα, αλλά και με κόσμο που πήγε να δείξει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους. Σκοπός τους, να ξεκαθαρίσουν για ακόμη μια φορά στην κυβέρνηση ότι οι προτάσεις τους δεν είναι αποδεκτές.

Συντονιστικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την Κρήτη συγκεντρώθηκαν δηλώνοντας ενωμένοι «σαν μια γροθιά». Ο υπεύθυνος του συντονιστικού του μπλόκου Μαλγάρων, Κώστας Ανεστίδης, δηλώνει πως οι κατηγορίες της κυβέρνησης για νόθα έγγραφα και ψεύτικα χωράφια πέφτουν στο «κενό».

«Πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί να λύσουμε το αγροτικό. Αιχμή του δόρατος για εμάς είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Δεν θα κάνουμε πίσω, στα κλειστά ντουβάρια να συζητάμε χωρίς ουσία δεν υπάρχει λόγος. Κάθε μέρα πάμε στους φοροτεχνικούς και κάτι καινούριο βγαίνει. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ένα τρόπο το βάρος να μοιραστεί ισόποσα και να μην πέσει όλο στους αγρότες που μοχθούν καθημερινά». Στο μπλόκο των Μαλγάρων υπάρχουν 520 τρακτέρ, με 400 άτομα περίπου και αναμένονται ακόμα περισσότερα.

Από τα Ελαιοχώρια Χαλκιδικής ήρθαν με τα τρακτέρ τους ο Δημήτρης και ο Φώτης. Οικογενειάρχες και οι δύο, χρεωμένοι για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των καλλιεργειών τους. Ο Δημήτρης πριν γίνει αγρότης είχε οικοδομική εταιρεία, αλλά λόγω οικονομικής κρίσης την παράτησε και στράφηκε στην καλλιέργεια. «Είμαστε 2 εβδομάδες έξω στους δρόμους. Δεν υπάρχει γυρισμός. δεν υπάρχει λόγος να γυρίσουμε στα σπίτια μας, γιατί θα κλείσουν. Αν συνεχιστεί η κατάσταση το σκεφτόμαστε να φύγουμε Βουλγαρία και να ξεκινήσουμε εκεί την παραγωγή».

Ο Φώτης μου δείχνει τη φωτογραφία του παιδιού του, μόλις δύο μηνών. «Αφήνω το παιδί μου και τη γυναίκα μου στο σπίτι και βγαίνω κάθε μέρα στο δρόμο. Αν είχα επιλογή θα ήμουν μαζί τους κι όχι εδώ. Αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Αν συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν έτσι θα τους πάρω και θα φύγω.»

Νέοι αγρότες από την Πέλλα δηλώνουν ανήσυχοι για το μέλλον τους και αγανακτισμένοι από την πολιτεία.
Νέοι αγρότες από την Πέλλα δηλώνουν ανήσυχοι για το μέλλον τους και αγανακτισμένοι από την πολιτεία.

Ο Βασίλης, μαζί με τους φίλους του ήρθε από το νομό Πέλλας. Είναι όλοι τους νέοι αγρότες κάτω των 30. Αγαπάνε αυτό που κάνουν, αλλά βλέπουν ότι χρόνο με τον χρόνο τα πράγματα δυσκολεύουν. Θεωρεί ότι ο αγώνας των αγροτών είναι αναγκαίος γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. «Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με 26% φορολογία, κι αν γίνει αυτό θα είμαστε ανασφάλιστοι, δεν θα έχουμε υγεία. Δεν θέλουμε να γίνουμε μετανάστες, αγαπάμε την χώρα μας».

Το ίδιο σκέφτεται και ο Ανέστης από τα Κύμινα. Η περσινή χρονιά δεν του πήγε καλά και έχει χρεωθεί για να μπορέσει να καλλιεργήσει ξανά. «Βγάζω 10.000 ευρώ εισόδημα, αν μου πάρουν τα 8.500 πως θα καταφέρω να ζήσω με τόσα λίγα χρήματα, ενώ πρέπει κάθε μήνα να ξοδεύω 300 ευρώ μόνο για τα χωράφια;». «Παράγω ρύζι και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μου έχει μείνει απούλητο, γιατί αγοράζουν πιο φτηνά από το εξωτερικό. Δίνουμε 0,25 ευρώ το κιλό, πόσο να το κατεβάσουμε πια; Δεν βγάζω τίποτα, αν ρίξω κι άλλο την τιμή», δηλώνει ο Χρήστος, που βρίσκεται από την πρώτη μέρα με το τρακτέρ του στα Μάλγαρα. Ξέρουν ότι η κοινωνία είναι σε δύσκολη κατάσταση, γι’ αυτό και δείχνουν κατανόηση σε όσους τους χρωστάνε. Ζητούν από την πολιτεία να γίνει σύμμαχος τους, όχι να στέκεται απέναντι τους.

Την ίδια ώρα, από το πρωί σχεδόν παρατάχθηκαν 100 τρακτέρ ακριβώς απέναντι από τη ΧΑΝΘ. Τα περισσότερα είχαν έρθει από το μπλόκ  στα Πράσινα Φανάρια  και τη γέφυρα της Θέρμης. Αγρότες υποστήριξαν πως η αστυνομία άφησε μόνο από αυτά τα δύο μπλόκα να έρθουν αγρότες με τρακτέρ γιατί «έχουν δείξει καλή διαγωγή και δεν έχουν κλείσει τους δρόμους. Η διαμαρτυρία μας είναι συμβολική, δεν ήρθαμε να κάνουμε πορεία. Δεν χρειαζόταν να μας κλείσουν πίσω από τις κλούβες».

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα. Είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν, χωρίς να κάνουν βήμα πίσω. Λένε ότι δεν θα σταματήσουν, καθώς δεν έχουν να χάσουν κάτι, σε ένα τρόπο ζωής που είναι ήδη δύσκολος γι’ αυτούς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΤΡΟΚΟΥ

Αφήστε μια απαντήση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *