ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΦΤΩΧΟΙ(;) ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Την «υγειά» τους κοντεύουν να χάσουν οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές δομές υγείας καθώς η αδυναμία καταβολής των μισθών τους τείνει να γίνει…κατεστημένο. Ακόμη και αυτοί που «στέκονται» αρκετά τυχεροί ώστε να λάβουν αντί για το μηνιάτικο τους…ένα «κουτσουρεμένο» έναντι βρίσκονται σε εξίσου δυσμενή θέση. Οι διοικήσεις των μεγάλων παρόχων υγείας που κάποτε συσσώρευαν πρωτόγνωρα κέρδη βρίσκονται πλέον «στριμωγμένες» καθώς η επίσημη-και εν μέρει αληθινή-δικαιολογία τους, ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν τους καταβάλλει αυτά που τους χρωστά δεν αρκεί για να αποφορτίσει ένα ιδιαιτέρως τεταμένο κλίμα.

Οι επισχέσεις και οι στάσεις εργασίας διαδέχονται η μία την άλλη, οι σχέσεις διοίκησης – υπαλλήλων βρίσκονται στο «ναδίρ» με τον «μεγάλο ασθενή» και ουσιαστικό υπεύθυνο για αυτή την  κατάσταση, τον ΕΟΠΥΥ, να δηλώνει αδυναμία καταβολής των οφειλών του στους ιδιωτικούς παρόχους υγείας. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι διοικήσεις εκμεταλλεύονται την κρίση και ενώ μπορούν…δεν πληρώνουν.

ΚΛΙΝΙΚΗ «ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ»: ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ…ΕΩΣ ΚΑΙ 18 ΜΗΝΕΣ

neoathinaion-OUT

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Δημήτρη Αλεξόπουλο η ασυδοσία στους εργασιακούς χώρους των ιδιωτικών παρόχων υγείας έχει «ξεφύγει» από κάθε έλεγχο.

alexopoulos_0
Δημήτρης Αλεξόπουλος: Πρ. Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων.

«Δείτε τι συμβαίνει στο «Νέο Αθήναιον». Υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και παραμένουν απλήρωτοι έως και 18 μήνες. Δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ και βεβαίως δεν πληρώθηκαν ούτε το δώρο Χριστουγέννων. Η ιστορία αυτή «τραβά» συνολικά 5 χρόνιας. Πόσο πια να αντέξουν οι άνθρωποι αυτοί;» τονίζει.

«Η ιστορία αυτή ξεκινά από το 2011. Τότε άρχισε η εκ περιτροπής απασχόληση και η απλήρωτη εργασία και το καθεστώς αυτό κορυφώθηκε  το τελευταίο έτος. Αθροιστικά από το 2011 έως το 2014 είμαι απλήρωτη 13 μήνες» εξομολογείται στο bangladeshnews η εργαζόμενη στην κλινική «Νέο Αθήναιον» Ελευθερία Θωμαϊδου.

«Την περίοδο αυτή βρίσκομαι σε επίσχεση εργασίας και δεν πληρώνομαι. Ότι αποθέματα είχα στην άκρη «εξαφανίστηκαν» και βρεθήκα υπόλογη σε τράπεζες. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο μου πρόβλημα. Δεν μπορώ να πληρώσω τις δόσεις του στεγαστικού μου δανείου. Και την ίδια ώρα παραμένουν απλήρωτοι και οι άλλοι λογαριασμοί: ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ κτλ. Η διοίκηση μας λέει να κάνουμε υπομονή, ότι θα υπαχθούμε στο άρθρο 99 και θα ξεκινήσει η διαδικασία εξυγίανσης της εταιρείας, αλλά μέχρι στιγμής τίποτα από όλα αυτά δεν έχει συμβεί. Πιστεύω ότι «τρενάρουν» τα πράγματα όσο μπορούν για να κερδίσουν χρόνο. Δεσμεύτηκαν επίσης να μας παρουσιάσουν ένα πλάνο αποπληρωμής των οφειλών. Ούτε αυτό συνέβη. Παράλληλα, προσλαμβάνουν συνεχώς νέο προσωπικό με μισθό 400 και 500 ευρώ στη θέση όσων δεν άντεξαν και αποχώρησαν. Ενδεχομένως όλο αυτό να γίνεται και σκόπιμα για να προωθήσουν το μοντέλο της φθηνής εργασίας».

ΟΜΙΛΟΣ EUROMEDICA: ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΙΣΘΟΥΣ…ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

euromedica081435136332

Ακόμη και οι μεγάλοι «παίκτες» στον χώρο της ιδιωτικής υγείας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ο όμιλος «EUROMEDICA» του γνωστού επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου ο οποίος κατηγορήθηκε για δωροδοκία και «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος και προφυλακίστηκε για την εμπλοκή του σε εξοπλιστικά προγράμματα για την περίοδο 2000, «κρατά» απλήρωτους τους εργαζομένους του εδώ και μήνες. Είχε μάλιστα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας όπου οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεσμεύτηκαν να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο έως τα τέλη Ιουνίου 2016. Μέχρι στιγμής όμως η εταιρεία, όπως μας πληροφορούν οι εργαζόμενοι, δεν έχει φανεί συνεπής στις υποσχέσεις της.

Υπενθυμίζουμε ότι ο όμιλος «EUROMEDICA» απασχολεί πανελλαδικά πάνω από 2.600 εργαζόμενους, διαθέτει 10.500 συνεργαζόμενους γιατρούς, ενώ στο «οπλοστάσιο» του έχει 46 Διαγνωστικά Κέντρα καθώς και 12 Γενικές, Μαιευτικές & Ψυχιατρικές Κλινικές σε λειτουργία.

Για τα προβλήματα μισθοδοσίας των εργαζομένων στην «EUROMEDICA» κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής.

EUROMEDICA-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΤΟ…ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ.

«Η εργοδοσία αδυνατεί να απαντήσει ικανοποιητικά σε συγκεκριμένα αιτήματα μας. Η αφερεγγυότητα της είναι γνωστή και κανένας εργαζόμενος δεν πιστεύει πλέον στα λεγόμενα της. Κάθε φορά που η συζήτηση φτάνει στα δεδουλευμένα επικαλούνται τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσουν την δική τους αδυναμία να μας πληρώσουν. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι 3 με 4 μήνες. Πριν από 2 εβδομάδες οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας. Εγώ όμως ξέρω, όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος, ότι οι κλινικές έχουν διαρκή πηγή εσόδων από πελάτες που καταφθάνουν διαρκώς και πληρώνουν άμεσα και μετρητοίς» μας εξηγεί ο πρόεδρος του αντίστοιχου Σωματείου στην Θεσσαλονίκη Νίκος Παρδάλης.

«Και δεν είναι μόνο η Euromedica. Υπάρχουν μικρές κλινικές στο κέντρο της πόλης που έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους τους έως και 10 μήνες, ενώ στους 18 μήνες φθάνει η αναμονή…μισθοδοσίας για τις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές» καταλήγει.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ: ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ…ΑΛΛΑ Ο ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ

«Οι καταγγελίες των εργαζομένων ισχύουν. Οι μισοί και περισσότεροι στην κλινική μου είναι απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες. Αλλά για την κατάσταση αυτή δεν φταίω εγώ, δεν έχει να κάνει με την απροθυμία της διοίκησης να πληρώσει αλλά με τις τραγικές ελλείψεις του κράτους και συγκεκριμένα του ΕΟΠΥΥ. Ξέρετε σε τι ύψος έχουν φθάσει τα χρέη του προς τις ιδιωτικές κλινικές; Στα 800 εκ. ευρώ».

d65085d854a39feae81a41eb458281c5_XL
Γρηγόρης Σαραφιανός: Πρ. Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός κατηγορεί ευθέως τον ΕΟΠΥΥ για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές κλινικές. Υποστηρίζει ότι οι περικοπές  «αγγίζουν» το 50% και έχουν να κάνουν με το «ψαλίδι» του ΕΟΠΥΥ προς το σύνολο των δαπανών των ιδιωτικών κλινικών όταν αυτές ξεπερνούν τον προϋπολογισμό του Οργανισμού που τίθεται κάθε έτος.

«Είτε λέγεται rebate, είτε claw back το ζητούμενο είναι ότι εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε τα λεφτά μας. Είχαν προϋπολογιστεί από τον ΕΟΠΥΥ 235 εκ. ευρώ αλλά οι υποβολές των ιδιωτικών κλινικών διαμορφώθηκαν στα 400 εκ. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι το ποσό που υπερβαίνει τα 235 εκ. ευρώ «κόβεται» και εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε ευρώ. Και σε αυτόν τον εφιάλτη προσθέστε και το ΦΠΑ 23% αλλά και την περικοπή ενός ακόμη 10% που μας χρωστούν από το 2012 το οποίο μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες θα διαγραφεί ως χρέος καθώς ο ΕΟΠΥΥ δηλώνει αδυναμία ελέγχου των τσουβαλιών με τις αποδείξεις που έχουν συσσωρευτεί στα γραφεία του και πρέπει να ελέγξει».

«Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες κλινικών είναι απλήρωτοι από το 2012 που ξεκίνησε ο ΕΟΠΥΥ. Για την ακρίβεια πληρωνόμαστε μόνο τους 6 από τους 12 μήνες καθώς ο Οργανισμός δηλώνει αδυναμία να πληρώσει τους υπόλοιπους μήνες. Επομένως δεν πρέπει να ξαφνιάζεται κανείς για το ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν».

Για τους απλήρωτους εργαζόμενους του Γενικής Κλινικής «Λυσίμαχος Σαραφιανός» κατέθεσαν ερωτήση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

2 απαντήσεις στο “ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΦΤΩΧΟΙ(;) ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

  • 25 Απριλίου 2016 at 09:59
    Permalink

    Μπραβο σας κυριοι!Τα ιδια χαλια με την EUROMEDICA ΡΟΔΟΥ.Αφου εσυραν τον διευθυνοντα συμβουλο ΑΣΗΜΑΚΙΔΗ(γνωστο απο την ….θητεια του και το αποτελειωμα του Νοσοκομειου Κιλκις οπου ηταν διευθυντης)στην επιθεωρηση εργασιας και υποσχεθηκε…εξοφληση!ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να μην πληρωνει,εχει εργαζομενους απληρωτους και αλλους σε επισχεση 7 μηνες,και κανει προσληψεις στην ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΘΩΜΑ που δουλευουν και αυτοι παιρνοντας ψιχουλα!Ολοι περιμενουν το κλεισιμο η την αλλαγη ιδιοκτητη μηπως δουν επιτελους φως(μισθους)

    Απάντηση
  • Pingback: ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ" - Bangladesh News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *