ΤΙ ΜΕΝΕΜΕΝΗ, ΤΙ ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΗΜΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΕΙΝΑΝΕ

Εξακολουθεί…αμείωτη η «καταπόνηση» των δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης από τις παρενέργειες της κρίσης καθώς ο αριθμός των δημοτών που αναζητά απεγνωσμένα βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες όχι μόνο δεν μειώνεται…αλλά αντιθέτως αυξάνεται σταθερά. Παρακαλούν για τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, οικονομικές ενισχύσεις μέχρι και για επανασυνδέσεις του ρεύματος που «έκοψε» η ΔΕΗ  λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Τα νοικοκυριά αυτά βρίσκονται ένα βήμα πριν εισέλθουν στη φάση της απόλυτης φτωχοποίησης. Οικογένειες με έναν ή και τους δύο γονείς άνεργους, υποαπασχολούμενους, κακοπληρωμένους. Οι ίδιοι παραδέχονται πως αν δεν υπήρχε το «σωσίβιο» των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων θα είχαν «πνιγεί» προ πολλού στα «απόνερα» της οικονομικής καταστροφής.

Μην νομίζετε πάντως ότι η εικόνα αυτή αποτελεί θλιβερό «προνόμιο» μόνο της Δυτικής Θεσσαλονίκης αφού θα διαπιστώσετε ότι τα άδεια πορτοφόλια και η απελπισία που προκαλούν οι συσσωρευμένοι λογαριασμοί αφορούν και τους δημότες του πάλαι ποτέ «glamour» Πανοράματος. Είναι μάλιστα εκεί που οι συνέπειες της κρίσης έχουν αφήσει το πιο εμφανές τους «αποτύπωμα». Ενώ στους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης οι φτωχοί έγιναν απλά φτωχότεροι, στο Πανόραμα οι πλούσιοι…έγιναν πένητες.

ΔΗΜΟΣ ΕΥΟΣΜΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ: «Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 35%»

«Περισσότερα από 200 άτομα εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου Ευόσμου-Κορδελιού. Την ίδια ώρα πάνω από 3.000 άτομα αιτούνται βοήθεια από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης τα νούμερα είναι…εξωπραγματικά: Καταμετρήσαμε 18.000 αιτήσεις, τελικά όμως οι δικαιούχοι είναι μόνο 5.000 άτομα. Παράλληλα, παρέχουμε τρόφιμα σε 80 οικογένειες κάθε μήνα» μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ευόσμου-Κορδελιού Βασίλης Ταλατάς.

basilis-talatas
Βασίλης Ταλατάς: Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ευόσμου-Κορδελιού

«Το προφίλ των ανθρώπων αυτών; Άνεργοι, ανασφάλιστοι και βεβαίως χωρίς βιβλιάριο ασθενείας. Πέρα από τους μισθωτούς όμως που έχασαν τις δουλειές τους και τους μακροχρόνια ανέργους, υπάρχουν και πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και τώρα προσπαθούν να επιβιώσουν με όποιο τρόπο μπορούν» καταλήγει.

ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΞΥΠΝΑΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

«Χρωστάω 1.000 ευρώ στον λογαριασμό του νερού, άλλα 1.000 έχει φτάσει η ΔΕΗ, έχουμε παραδώσει τις πινακίδες από το επαγγελματικό αμάξι του άνδρα μου και προσπαθούμε να ζεσταθούμε με μια σόμπα. Οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ δεν ξέρω σε ποιο ύψος έχουν φθάσει. Αυτή είναι η καθημερινότητα μου» ξεσπά ηλ 61χρόνη κα. Άννα. «Να είναι καλά οι άνθρωποι από το Κοινωνικό Παντοπωλείο που μας συμπαραστέκονται σε ότι χρειαστούμε, που μας δίνουν τρόφιμα γιατί δεν ξέρω πως αλλιώς θα τα βγάζαμε πέρα» ομολογεί.

20160126_141438
«Εδώ και 2 χρόνια παίρνουμε τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο»

Μπορεί να ντράπηκε να δείξει το πρόσωπο της στον φακό του φωτογράφου, στάθηκε όμως κάτι παραπάνω από πρόθυμη στην αποκάλυψη των προβλημάτων της. Ο σύζυγος της αναγκάστηκε να κλείσει την βιοτεχνία επίπλων που διατηρούσε λίγα χρόνια πριν βγει στην σύνταξη και τώρα «σπαζοκεφαλιάζει» για το που θα βρει τα χρήματα για να εξαγοράσει τα έτη της στρατιωτικής του θητείας. Το κόστος; 3.000 ευρώ. Ο γιος της άνεργος. Η παντρεμένη της κόρη…άνεργη. Το σούπερ μάρκετ και το φαρμακείο μπορεί να είναι κοντά στο σπίτι της, οι τιμές όμως των προϊόντων τα έχουν καταστήσει απλησίαστα.

«Είμαι εγγεγραμμένη εδώ και 2 χρόνια στους καταλόγους του Κοινωνικού Παντοπωλείου και 1 χρόνο στους καταλόγους του Κοινωνικού Φαρμακείου. Δεν υπάρχουν τα χρήματα για αυτές τις αγορές. Αν δεν υπήρχε η βοήθεια αυτών των ανθρώπων θα μέναμε νηστικοί και άρρωστοι. Μας δίνουν φακές, μακαρόνια, αλεύρι, λάδι, ακόμη και κρέας. Φτάνουν για 15 ημέρες περίπου. Αλλά δεν πειράζει. Εγώ τους λέω «χίλια ευχαριστώ».

ΔΗΜΟΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ-ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ: ΛΙΓΟΣΤΕΨΑΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ

«Το 2014, 73 άτομα μας ζήτησαν να επανασυνδέσουμε το ρεύμα που τους είχε «κόψει» η ΔΕΗ, βοηθήσαμε 93 συμπολίτες μας να πάρουν τα φάρμακα τους και παραδώσαμε ρούχα σε άλλους 300. Είχαμε 398 αιτήσεις για οικονομικές ενισχύσεις ενώ υπήρξαν 250 ωφελούμενοι από την παροχή τροφίμων στις εορταστικές περιόδους.

«Το 2015 τα νούμερα εμφανίζονται μειωμένα αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στο ότι «έπεσε» ο αριθμός των αιτούντων βοήθεια προς τις κοινωνικές μας υπηρεσίες αλλά στο γεγονός ότι υποχρεωθήκαμε να αυστηροποιήσουμε τα εισοδηματικά κριτήρια λόγω των σφοδρών περικοπών που υπέστησαν οι κρατικοί πόροι που λαμβάνουν οι δήμοι. Από την στιγμή που λαμβάνουμε λιγότερα χρήματα βοηθούμε και λιγότερους ανθρώπους» μας εξηγεί η προϊσταμένη του Τμήματος Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Μενεμένης-Αμπελοκήπων Κατερίνα Πασχαλίδου.

ImageHandler2.ashx

«Έτσι πέρσι παραδώσαμε ρούχα σε 120 άτομα, φάρμακα σε 105, ενώ είχαμε και 320 αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση. Όσον αφορά το επισιτιστικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων «μετρήσαμε» 2.937 αιτήσεις το καλοκαίρι του 2015, ενώ για το πρόγραμμα Ανθρωπιστικής Κρίσης ο δήμος, μέσω του ΚΕΠ Μενεμένης και του ΚΕΠ Αμπελοκήπων, παρέλαβε 2.938 αιτήσεις.

Φέτος, είχαμε 69 αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση και άλλες 15 για παράδοση ρούχων. Βέβαια μην ξεχνάτε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή του έτους. Είμαι σίγουρη ότι καθώς οι μέρες και οι μήνες θα περνούν ο αριθμός των αιτούντων θα μεγαλώνει διαρκώς».

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ: ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

«Παρέχουμε τρόφιμα σε πάνω από 300 οικογένειες, ενώ για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας έχουμε αιτήσεις από 900 εώς 1000 άτομα. Παράλληλα προετοιμάζουμε και το Κοινωνικό Φροντιστήριο με εθελοντές καθηγητές και βέβαια με την μεγαλύτερη δυνατή διακριτικότητα απέναντι στα παιδιά που αφορά το πρόγραμμα» τονίζει η προϊσταμένη στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Φεβρωνία Παπαδοπούλου…

koinoniko_pantopoleio

…και συμπληρώνει ο Ηρακλής Τιτόπουλος, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής: «Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί πλέον το γεγονός ότι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου μας εμφανίζονται και πρώην κραταιοί επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες που τα χρόνια πριν την κρίση συνήθιζαν να κυκλοφορούν με ακριβά αυτοκίνητα και «γεμάτα» πορτοφόλια. Σήμερα για λόγους ντροπής και αξιοπρέπειας πολλοί από αυτούς εμφανίζονται στα Κοινωνικά Παντοπωλεία άλλων δήμων για να προμηθευτούν τρόφιμα και ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι γιατί «τρέμουν» στην ιδέα μην συναντήσουν κανένα γνωστό τους».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Μια απάντηση στο “ΤΙ ΜΕΝΕΜΕΝΗ, ΤΙ ΠΑΝΟΡΑΜΑ: ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΗΜΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΕΙΝΑΝΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *