ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Ταξί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι συμμετέχουν στην μαζική απεργία στη Γαλλία, με συνέπεια να παραλύσουν οι μεταφορές γύρω από το Παρίσι αλλά και η εναέρια κυκλοφορία.
Εν τω μεταξύ, επεισόδια ξέσπασαν νωρίς το πρωί στο δυτικό Παρίσι, όταν οδηγοί ταξί διέκοψαν την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά που γέμισαν την περιοχή με πυκνό μαύρο καπνό.
Οι δυνάμεις της τάξης, εναντίον των οποίων ρίχτηκαν μερικές πέτρες, επενέβησαν για να διαλύσουν αυτά τα αυτοσχέδια οδοφράγματα και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία κοντά στην Πορτ Μαγιό. Δεκαεννέα διαδηλωτές συνελήφθησαν για άσκηση βίας, κατοχή όπλου και εμπρησμό.
Σημαντική αναστάτωση σημειώθηκε και στα δύο αεροδρόμιά του Παρισιού, του Ρουασί και του Ορλί.
Ένας διαδηλωτής τραυματίσθηκε μάλιστα στο Ορλί όταν τον χτύπησε ένα λεωφορείο που πραγματοποιεί δρομολόγια μεταξύ των τερματικών και επιχείρησε να ανοίξει δια της βίας δρόμο. Ο οδηγός συνελήφθη από την αστυνομία και εξήγησε ότι επιτάχυνε επειδή πανικοβλήθηκε. Η ηρεμία επανήλθε μετά το επεισόδιο, όμως οι διαδηλωτές συνεχίζουν τη δράση τους μ’ ένα οδόφραγμα μέσω του οποίου «φιλτράρουν» την έξοδο από το Ορλί.
Η απεργία των ταξί συμπίπτει με το κίνημα διαμαρτυρίας περίπου 5,6 εκατομμυρίων δημόσιων υπαλλήλων, που από τον Ιούλιο του 2010 υπόκεινται σε καθεστώς λιτότητας. Πολλές συγκεντρώσεις ανά επαγγελματικό τομέα πραγματοποιούνται από το πρωί.
Λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις εταιρείες να ματαιώσουν προληπτικά το 20% των πτήσεών τους.
Εκτός από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, τα συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων καταγγέλλουν «την απώλεια θέσεων εργασίας σε τομείς κλειδιά του δημοσίου».
Τα εν λόγω συνδικάτα επισημαίνουν πως, παρά τις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν για το 2016 στους τομείς της ασφάλειας (αστυνομία, χωροφυλακή, δικαιοσύνη) μετά τις περυσινές επιθέσεις, καθώς και στην εκπαίδευση, ο δημόσιος τομέας έχασε συνολικά 150.000 θέσεις από το 2007.