ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ…ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ

«Χαμηλές πτήσεις» για άλλη μία χρονιά για το ελληνικό σύστημα υγείας, που κατατάσσεται στην 28η θέση μεταξύ 35 ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά στην αποδοτικότητά του για τους χρήστες υπηρεσιών υγείας.

Τα αρνητικά χαρακτηριστικά που κρατάνε χαμηλά το ελληνικό σύστημα υγείας είναι η αδυναμία για αυθημερόν πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό, οι λίστες αναμονής, το «φακελάκι», η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά μικρόβια, το έλλειμμα στη φροντίδα των ηλικιωμένων, οι καισαρικές τομές και η μη πρόληψη του καπνίσματος.

Το ελληνικό σύστημα υγείας υστερεί επίσης στο δικαίωμα σε δεύτερη γνώμη και στην πρόσβαση του ασθενούς στον φάκελο υγείας του. Στον αντίποδα, στα θετικά του συστήματος είναι η νομοθεσία για τα δικαιώματα των ασθενών, η απευθείας πρόσβαση σε εξειδικευμένο γιατρό χωρίς παραπεμπτικό, η μείωση των θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια.

Για άλλη μία χρονιά ο ανεξάρτητος οργανισμός Health Consumer Powerhouse, αξιολογώντας 48 δείκτες «απόδοσης» των συστημάτων υγείας, έδωσε στη χώρα μας 577 βαθμούς (με άριστα το χίλια), κατατάσσοντάς την στην 28η θέση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ολλανδία με 916 βαθμούς, στη δεύτερη η Ελβετία με 894 βαθμούς και στην τρίτη η Νορβηγία με 854 βαθμούς.

Στον αντίποδα, βρίσκονται το Μαυροβούνιο, η Πολωνία και η Αλβανία (484, 523 και 524 βαθμοί αντίστοιχα). Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ισπανία (19η θέση με 695 βαθμούς), η Πορτογαλία (20ή θέση και 691 βαθμοί) και η Ιταλία (22η θέση με 667 βαθμούς), αλλά και η γειτονική FYROM που κατατάσσεται 18η σε σύνολο 35 χωρών με 699 βαθμούς.

Το απογοητευτικό είναι ότι το ελληνικό σύστημα υγείας υποχωρεί διαρκώς στη συγκεκριμένη κατάταξη. Το 2012 κατείχε την 22η θέση, το 2013 την 25η θέση και τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται καθηλωμένο στην 28η θέση. Ειδική μνεία γίνεται στην έκθεση για τη δραματική μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης υγείας τα πρώτα χρόνια της κρίσης, η οποία αναφέρεται ως εντυπωσιακά μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες που εφήρμοσαν επίσης δημοσιονομικούς περιορισμούς.

«Μοναδικός» αριθμός

Οπως αναφέρεται μεταξύ 2009 και 2011 στην Ελλάδα καταγράφεται μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης υγείας κατά 28%, αριθμός «μοναδικός» –όπως χαρακτηρίζεται– για την Ευρώπη, αφού στις άλλες χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση η αντίστοιχη μείωση κυμάνθηκε σε επίπεδα ίσα ή μικρότερα του 10%.

Επίσης στην έκθεση επισημαίνεται η πιο περιοριστική πολιτική που υιοθέτησε το σύστημα υγείας στη χώρα μας όσον αφορά την εισαγωγή στην αγορά καινοτόμων και πιο ακριβών φαρμάκων. Τονίζεται ωστόσο ότι το 2012 η Ελλάδα παρέμενε στην 3η υψηλότερη θέση στην κατά κεφαλήν κατανάλωση φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη (μετά τη Σουηδία και τη Γαλλία), γεγονός που εν μέρει εξηγείται από τη χαμηλή κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων.

Αφήστε μια απαντήση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *