130 ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ… «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ» ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ

Σε μια απέραντη εστία παραβατικότητας έχει μετατραπεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης με…αδιαμφισβήτητους πρωταθλητές στην παρανομία, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία, καταπατούν στυγνά τους κοινόχρηστους χώρους, αποσπώντας καθημερινά μικρές περιουσίες. «Κάνουμε ότι μπορούμε» διαμαρτύρεται ο δήμος Θεσσαλονίκης επικαλούμενος τα χιλιάδες μαγαζιά που πρέπει να ελέγξει, διαθέτοντας ελάχιστο προσωπικό, με τις βίαιες συμπεριφορές των ελεγχόμενων…έναντι των ελεγκτών να έχουν καταστεί σύνηθες φαινόμενο. «Πρέπει να επιβιώσουμε εμείς και οι εργαζόμενοι μας» ωρύονται εξοργισμένοι οι επιχειρηματίες κάθε φορά που οι δημοτικοί αστυνομικοί καταγράφουν τις παραβάσεις τους στα φύλλα ελέγχου. Η αλήθεια όμως δεν βρίσκεται στην μέση. Ελάχιστοι είναι οι επιχειρηματίες που κινούνται εντός των ορίων του νόμου, σεβόμενοι τις διατάξεις του και τους συμπολίτες τους. Λεωφόρος Νίκης, Αριστοτέλους, Μητροπόλεως και Καρόλου Ντήλ αποτελούν τα πλέον διαβόητα προπύργια έκνομων τακτικών, αφού οι συνεχείς έλεγχοι και τα απανωτά πρόστιμα δεν φαίνεται να έχουν απελευθερώσει στην πράξη κοινόχρηστο χώρο για τους πεζούς, ούτε έχουν σβήσει τα αλαζονικά χαμόγελα των επιχειρηματιών που φαίνεται να γνωρίζουν, πως ό,τι και αν συμβεί στο τέλος της ημέρας, το τραπεζοκάθισμα τους θα συνεχίζει να στέκεται όρθιο και αγέρωχο. Εις βάρος της πόλης εννοείται…

ÔÑÁÐÅÆÏÊÁÈÉÓÌÁÔÁ ÓÔÁ ÊÁÖÅ ÔÇÓ ÐËÁÔÅÉÁÓ ÁÑÉÓÔÏÔÅËÏÕÓ

2_27

ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙ 130 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ…

«Να γνωρίζετε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι και σήμερα έχουν κατατεθεί…130 μηνύσεις σε επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται παρανόμως κοινόχρηστο χώρο αδιαφορώντας επιδεικτικά για τα δικαιώματα των συμπολιτών τους. Το πρόβλημα έγκεται στο εξής: Αν κατατεθούν 3 μηνύσεις εναντίον τους, επιβάλλεται μερική ανάκληση άδειας λειτουργίας, το ίδιο ισχύει όμως και για τις επόμενες 3, μέχρι συνολικά να φθάσουμε στις 9 μηνύσεις. Δηλαδή, μέχρι εκείνο το σημείο μπορεί να υπάρξει μερική ανάκληση. Μόνο στην 10η μήνυση μπορεί να τους αφαιρεθεί οριστικά η άδεια. Από την πλευρά μας, περιμένουμε να οριστικοποιηθούν ορισμένες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες σχετικά με τα νυχτερινά και τις υπερωρίες των δημοτικών αστυνομικών, και τότε θα μπορούν να βγουν στους δρόμους και να καταγράφουν παραβάσεις σχετικά με μουσική και κάπνισμα. Οι επιχειρηματίες που παρανομούν ασυστόλως θα νιώσουν στο πετσί τους τι εστί δημοτική αστυνομία μόλις αρχίσει η εκδίκαση των μηνύσεων» υποστηρίζει μιλώντας στο bangladeshnews.gr o Λευτέρης Κιοσέογλου, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, εντεταλμένος στην Δημοτική Αστυνομία. 

9a69c9e3615bf417f5f45dfb38e693a1_XL
Παλαιότερη φωτογραφία όπου ο κ. Λευτέρης Κιοσέογλου, οδηγείται σιδηρόδεσμιος στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης έπειτα από καταγγελία που έκανε εις βάρος του ελεγχόμενος επιχειρηματίας για…μεροληπτικό έλεγχο. Ο κ. Κιοσέογλου αφού πέρασε μια μαρτυρική νύχτα στο κρατητήριο, αθωώθηκε πανηγυρικά την επόμενη ημέρα, αφού αποδείχθηκε ότι δεν έκανε τίποτα άλλο παρά την δουλειά του…

«Πρέπει όμως να γνωρίζετε και το εξής: Οι ελεγκτές πραγματοποιούν συνεχώς αυτοψίες στους κοινόχρηστους χώρους και καταγράφουν τις παραβάσεις που εντοπίζουν, στα φύλλα ελέγχου. Και 10 φορές να βεβαιωθούν παραβάσεις, τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρηματίες είναι…maximum 2 σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία. Δεν τους ενδιαφέρει όμως. Καθόλου. Δουλεύουν και τα πληρώνουν τα πρόστιμα. Στην συνέχεια επιδεικνύουν την ίδια παραβατικότητα. Αν μάλιστα υπαχθούν και στις ρυθμίσεις, τότε μπορούν να αποπληρώσουν πολύ εύκολα τα πρόστιμα χωρίς την πίεση του χρόνου. Το όπλο που έχουμε εμείς στα χέρια μας, είναι ότι μετά την επίδοση των προστίμων στον επιχειρηματία, και σε περίπτωση που εκείνος εξακολουθήσει να επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά, διαθέτουμε το δικαίωμα να σηκώσουμε τα τραπεζοκαθίσματα του. Εντός του 2016 θα υπάρξουν φορτηγά μαζί με υπαλλήλους του δήμου για αυτή την δουλειά, που θα συνοδεύονται από ελεγκτές και δημοτικούς αστυνομικούς, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι όλα θα γίνουν σωστά. Σημασία έχει η τακτική μας αυτή να μην είναι αποσπασματική. Χρειάζεται να παρακολουθούμε μέρα με την μέρα τις κινήσεις των επιχειρηματιών και να επεμβαίνουμε όποτε χρειάζεται για να μην επαναλαμβάνονται παρόμοιες συμπεριφορές».

ΜΕ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ;

«Aντιμετωπίζουμε και εμείς προβλήματα λόγω της υποστελέχωσης. Διαθέτουμε μόλις 20 ελεγκτές, όταν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι χιλιάδες. Πριν την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας διαθέταμε 180 άτομα προσωπικό, σήμερα μόλις 67. Είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθείς στους ρυθμούς εργασίας που απαιτούνται με τόσα λίγα άτομα».

ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ ΑΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΟΥΝ…

«Η δίνη στην οποία είναι εγκλωβισμένη η επιχειρηματικότητα είναι τόσο έντονη, που μπορεί να παρασύρει στην ανεργία επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Δυστυχώς έρχεται ένα ΕΣΠΑ, το οποίο δεν μεριμνά καθόλου για τον επισιτισμό και την διασκέδαση. Είμαστε πολύ αδύναμοι οικονομικά και εκτός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, και αυτοί θέλουν να μας βομβαρδίσουν με πρόστιμα; Αντί να μας ενισχύσουν προκειμένου να παράξουμε οικονομικό έργο από το οποίο θα βγουν όλοι κερδισμένοι, τι σκοπεύουν να κάνουν; Να μας εξοντώσουν με πρόστιμα; Από εκεί θέλουν να πάρουν λεφτά; Όχι από την οικονομική δραστηριότητα; Από την παραγωγή; Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε φιλόξενοι σε μια αφιλόξενη προς την επιχειρηματικότητα πολιτεία, να προσπαθούμε να διασκεδάζουμε τους θλιμμένους έλληνες, όντας οι ίδιοι με δάκρυα στα μάτια. Ας έρθουν λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί στα μαγαζιά μας. Που να βάλουμε τα τραπεζοκαθίσματα; Να τα ρίξουμε στον Θερμαϊκό; Να νοικιάσουμε αποθήκες και να τα τοποθετήσουμε εκεί; Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για τον πανάκριβα ενοικιαζόμενο κοινόχρηστο χώρο και με ένα 23% ΦΠΑ πάνω από το κεφάλι μας» τονίζει εξοργισμένη η Νίκη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης & Διασκέδασης.

hm16
Νίκη Κωνσταντίνου, Πρόεδρος ΠΑΣΚΕΔΙ: Τα μέτρα καταστολής δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Πρόκειται για απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι σε έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ…

«Η γνώμη μας ως ένωση είναι ότι πρόκειται για μια μάχη που δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Δεν είναι ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν κάνει ότι περνά από το χέρι του για να περιορίσει τα φαινόμενα αυτά, από την άλλη όμως υπάρχει μια νομοθεσία η οποία είναι ευνοϊκή απέναντι στους επιχειρηματίες που παρανομούν. Αρκεί να σας πω ότι, ενώ κάποτε μπορούσαν να ενταλματοποιηθούν τρία πρόστιμα τον χρόνο, η νομοθεσία τα έριξε στα δύο ή από εκεί που μπορούσαν να τριπλασιάσουν το νόμιμο τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου ως καταβαλλόμενο πρόστιμο, πλέον ισχύει ο διπλασιασμός του. Αυτό που επιθυμούμε είναι μια πόλη φιλική προς τους πεζούς. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει επιτευχθεί» τονίζει ο Γρηγόρης Μαυράκης, Γραμματέας Ένωσης Για τα Δικαιώματα των Πεζών.

3_23

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *